• Bel ons 010 741 053 4
Dromen realiseren met crowdfunding: De Regenboog en De Unie

Dromen realiseren met crowdfunding: De Regenboog en De Unie

In deze blog staat het verhaal centraal van Patrick Nijenhuis, eigenaar van twee goedlopende gay-georiënteerde horecagelegenheden in Rotterdam: De Regenboog en De Unie. Door een scheiding van zijn zakelijke vennoot veranderde er van alles in de financiële situatie van deze twee bedrijven. De behoefte aan overzicht was de basis voor een financieringsaanvraag. Daarnaast is de wens ontstaan om een bestaande zaal in De Unie te verbouwen met als doel deze nog beter te kunnen exploiteren. Patrick Nijenhuis vroeg de investeerders een lening van 220.000 euro. Kodde & Van Oosten en Kapitaal op maat sloegen de handen ineen om deze ondernemer te helpen. En met succes! Het doelbedrag van 220.000 euro is binnen 2 maanden behaald. 224 investeerders maakten de droom van Patrick waar. 

Het Bedrijf
De Regenboog en De Unie zijn twee bekende en goed lopende horecagelegenheden te Rotterdam. Beide zijn eigendom van Patrick Nijenhuis. De Regenboog is het bekendste gay café van Rotterdam en De Unie is overdag een fijne plek om te lunchen en ‘s avonds verandert het in een hippe club georiënteerd op het gay publiek. Bar de Regenboog bestaat al 16 jaar en is daarmee een van de pijlers van de gayscene van Rotterdam. De grote succesfactor van het café is de geweldige sfeer die wij neer zetten en die er voor zorgt dat het altijd feest is en dat er ook qua muziek voor iedere smaak wel iets is: Pop, dance, feest en classics. Daarnaast zorgen onze persoonlijke en betrokken benadering en een actieve verkoophouding voor een voortdurende aanloop van nieuw publiek. De Regenboog is op papier echt op de gayscène gericht, maar in de praktijk staan we open voor een breder publiek en we zien een mix van hetero en gaypubliek juist als meerwaarde. Wij denken aan ruimdenkende mannen en vrouwen van iedere seksualiteit en geaardheid. De mix tussen gay en straight zal 70% tegen 30% zijn. Dit zorgt ervoor dat de markt niet te beperkt wordt en er altijd mogelijkheden zijn om nieuwe bezoekers te trekken. De Unie heeft een grote naamsbekendheid in Rotterdam en ook daarbuiten. De Unie is gevestigd in een prachtig gebouw met een karakteristieke gevel en hoort tot het gezicht van Rotterdam.

Twee jaar geleden kregen wij de kans om De Unie over te nemen en hebben toen de zaak verbouwd en echt nieuw leven in geblazen. Het concept van De Unie is dat het publiek overdag heerlijk kan lunchen of later een wijntje, koffie of cocktail kan doen met (zaken)relaties in een relaxte en rustige omgeving, maar dat naarmate de dag vordert en de avond zijn intrede doet de energie voelbaar wordt van wat komen gaat. We bouwen het licht om en daarmee ook de vibe en sfeer. Ook De Unie richt zich grotendeels op de gayscene, zo zijn er iedere avond dansers, die in een speciaal hiervoor gebouwde douchecabine hun act doen. De unie heeft sinds de opening iedere maand een stabiel positief resultaat gehad. Beide bedrijven zijn op loopafstand van Rotterdam Centraal. Van groot belang is dat het dichtbij de andere Gay-horeca zit, toch de primaire doelgroep. Men wil kunnen ‘shoppen’ en houdt niet van lange wandeltochten. Iedere wereldstad kent een eigen gay-straat. Zo heeft Amsterdam de Reguliersdwarsstraat, Londen de Old Comptonstreet en Barcelona de L’Eixample. Dit versterkt de aantrekkingskracht en heeft als resultaat dat men bereid is vanuit andere plaatsen en zelfs vanuit andere landen naar een stad af te reizen voor een dag/avond uit. De Unie is ongeveer 30 meter verwijderd van de overige gayhoreca. Bijzonder is dat De Unie ook een zaal heeft (een bioscoop/theaterzaal) die we al steeds vaker verhuren. Ondanks dat er nog onderhoud nodig is krijgen we veel aanvragen. In de komende jaren willen we deze ruimte nog veel meer gaan verhuren en daarom gaan we nu investeren in de verbouwing

Organisatie
Beide bedrijven zijn na de scheiding in 2015 geregistreerd als eenmanszaak en eigendom van Patrick Nijenhuis. Tot de scheiding met zijn zakelijke vennoot waren beide bedrijven een V.O.F. Op termijn is de wens om naar een BV structuur over te gaan. De heer Nijenhuis is al 8 jaar eigenaar van De Regenboog en 2 jaar als eigenaar van De Unie. De dagelijkse leiding is in handen van eigenaar Patrick Nijenhuis en per bedrijf is een bedrijfsleider aangesteld die het team per locatie aanstuurt. Voor finance en control werken we met een team bestaande uit de accountant en twee externen, waaronder Kodde & van Oosten.

Voor beide bedrijven geldt dat we het aantal afspraken met leveranciers zoveel mogelijk beperken. De grootste leverancier met wie we een afspraak hebben is Heineken. Heineken heeft zich 2 jaar geleden ingekocht met een bonus van € 100.000,- in De Unie. Dit betalen we in vijf jaar terug door het gedeeltelijk inhouden van een hectoliterkorting door Heineken. Feitelijk gaat het om een vooruitbetaalde bonus.

Financieringsbehoefte
In mei ben ik zowel zakelijk als privé gescheiden van de andere vennoot en is de V.O.F. omgezet in een éénmanszaak. Zakelijk betekende dit geen grote verandering, maar er zijn wel grote financiële consequenties geweest. De scheiding is nu rond. Tijdens de afwikkeling van de scheiding is de wens ontstaan om de liquiditeit te verhogen en bestaande onderhandse leningen om te zetten in 1 overzichtelijke lening. Daarnaast willen we het theater van De Unie verbouwen om deze te kunnen verhuren en daar is een investering van € 40.000,- voor nodig. De totale financieringsbehoefte bedraagt € 220.000. We vragen de investeerders van Kapitaal Op Maat deze lening gedurende 60 maanden en bieden in ruil een rentepercentage van 7,5% aan.

Tot slot
Het doelbedrag van 220.000 euro is op dinsdag 8 november

De Unie

De Unie

behaald! Meer weten over De Unie en De Regenboog? Kijk op de website.

Leave a Reply